Генерал НАТО: навчання "Запад-2017" нагадують підготовку до великої війни

Понеділок, 18 вересня 2017, 09:13

Спільні масштабні військові навчання Росії і Білорусі "Запад-2017", які проходять з 14 по 20 вересня, схожі на підготовку до великої війни.

Про це заявив голова Військового комітету НАТО генерал Петр Павел, повідомляє портал Delfi.

За словами генерала, альянс активізував своє прагнення відновити військові зв'язки з Росією, щоб під час маневрів уникнути "небажаних потенційно можливих інцидентів".

Незважаючи на твердження Москви, що "НАТО не вважається ворогом" і що "навчання не спрямовані проти альянсу", чеський генерал нагадав, що Росія не дотримувалася встановленого принципу маневрів.

У Росії стверджують, що в навчаннях беруть участь близько 12 700 військовослужбовців, однак, як заявив Петр Павел, в "Запад-2017" задіяні від 70 до 100 тисяч військових.

"В цілому те, що ми бачимо, це серйозна підготовка до великої війни", — сказав генерал.

Він додав, що "якщо дивитися на навчання так, як їх представляє Росія, хвилювань немає. Але якщо дивитися на них більш широко, то у нас повинна бути стурбованість, оскільки ці навчання не повністю "прозорі".

"У нас висока концентрація військових сил в країнах Балтії і в Чорному морі, тому потенційно виникнення інцидентів є досить високим через фактор людської або технічної помилки", — зазначив Павел.

"Ми повинні бути впевнені, що не відбудеться ескалації конфлікту в результаті ненавмисних інцидентів", — сказав він.

Як повідомлялося, спільне стратегічне навчання збройних сил Білорусі та Росії "Запад-2017" перейшло в активну фазу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.