Уряд Молдови звернувся до Конституційного суду через конфлікт з Додоном

Вівторок, 19 вересня 2017, 13:49

Уряд Молдови ухвалив рішення звернутися до Конституційного суду за роз'ясненнями, що робити в разі, якщо президент повторно відмовляється призначати запропонованого прем'єром міністра.

Про це йдеться в повідомленні на сайті уряду.

Уряд звертається до Конституційного суду щодо частини 6 статті 98 Конституції Молдови, щоб роз'яснити дії, які можуть вчинити прем'єр-міністр і парламент країни, якщо президент повторно відмовляється призначати міністра.

"Дії уряду спрямовані на те, щоб уникнути блокування роботи Міністерства оборони", - йдеться в повідомленні уряду.

Також зазначається, що КС раніше частково розглянув це питання, але не в тій мірі, щоб виключити двозначну інтерпретацію. За рішенням суду президент не має права відмовлятися призначати уряд, навіть якщо він не згоден з його поіменним складом.

Раніше прем'єр Павел Філіп заявив, що президент Ігор Додон порушить конституцію, якщо не ухвалить повторно запропонованого урядом кандидата в міністри оборони Євгена Стурзу.

Додон вже вдруге відхилив його кандидатуру, пояснивши, що у Стурзи немає необхідного досвіду, і запропонував на цю посаду генерала Віктора Гайчука, який вже очолював оборонне відомство в 2001-2005 роках.

Нагадаємо, відносини між президентом та урядом в Молдові загострилися після того, як Кабмін вирішив направити молдавських військових на навчання НАТО в Україні.

У відповідь Додон видав наказ, що забороняє військовим залишати межі країни без його дозволу, і зажадав відставки виконуючого обов'язки міністра оборони.

Додон наполягає, що участь армії у навчаннях за межами країни має схвалювати головнокомандувач Збройних сил, тобто президент.

Втім, молдовські військові все одно приїхали на навчання в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.