У британському законопроекті про Brexit відсутня дата виходу країни із ЄС

Вівторок, 19 вересня 2017, 15:16

Законопроект британського уряду про Brexit не містить дати виходу країни із Європейського Союзу.

Про це повідомляє Politico.eu.

У цілому 66-сторінковому законопроекті, який перетворює закон ЄС на законодавство Британії, одночасно скасовуючи законодавство, яке включило країну у блок в 1972 році, дата виходу із ЄС позначається просто як "день виходу".

"День виходу" згадується 128 разів у законопроекті, але жодного разу не загадано дату - 29 березня 2019 року у письмовій формі.

Politico публікує кілька причин того, чому відсутня дата у законопроекті.

Одна з причин полягає в тому, що настрій громадян може змінитися. Якщо у 2019 році не буде угоди та у країні зростатиме вимога не виходити з ЄС без угоди, то Британія могла б - теоретично, принаймні - спробувати відкликати своє повідомлення про активацію 50 статті.

Відповіді на юридичне питання про те, чи це можливо, немає, оскільки раніше жодна країна не здійснювала активізацію 50 статтю, і тим більше не скасовувала таке рішення.

За словами колишнього урядового адвоката, якщо 27 країн ЄС одностайно приймуть повідомлення про відкликання активації 50 статті, то Британія може залишитися в ЄС.

З цієї точки зору, той факт, що у законопроекті про вихід з ЄС відсутня дата, означає, що заходи, які до того часу стануть парламентським законом, не наберуть чинності.

Нагадаємо, британські депутати запропонували 136 поправок до законопроекту про скасування на території країни загальноєвропейського законодавства після виходу Британії з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.