Близько 10 тисяч рішень ЄСПЛ, що охоплюють 46 країн, не були виконані

Середа, 20 вересня 2017, 15:34

Майже 10 тисяч рішень Європейського суду з прав людини, що охоплюють 46 країн, не були приведені у виконання національними урядами.

Про це повідомляє Politico.eu.

"Найпрогресивніша система в світі для захисту прав людини зіткнулася з випробування. І поки що, вона програє", - зазначає видання.

Офіційні рішення щодо деяких з цих справ були винесені ще в 1992 році, і вони охоплюють всі, за винятком одного з 47 країн-членів Ради Європи, головного органу суду та провідної організації з прав людини на континенті.

Невиконання цих рішень, детально описаних в базі даних Ради Європи, означає, що така практика продовжується по всій Європі, в багатьох випадках протягом багатьох років й після того, як було прийнято рішення про порушення прав людини.

Видання вважає, що одна зі справ, що стосується затриманого лідера опозиції в Азербайджані Ільгара Мамедова, може незабаром підняти цю проблему на вищий політичний рівень.

Як відомо, ще у 2014 році суд постановив про порушення, проте попри рішення Мамедов і досі залишається у в'язниці.

Справа Мамедова є на порядку денному чергового засідання міністрів Ради Європи на цьому тижні.

"На міністрів тиснуть, щоб зробити безпрецедентний крок - повернути знову справу до суду для іншого рішення або навіть виключення Азербайджану із Ради", - відзначає Politico.

На сайті Ради Європи зазначено, що представники 47 держав-членів Ради Європи проводять з 19 по 21 вересня 2017 року зустріч, щоб перевірити виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Справи, запропоновані для детального вивчення, стосуються таких країн: Албанії, Азербайджану, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Франції, Грузії, Греції, Угорщини, Італії, Литви, Республіки Молдова, Польщі, Румунії, Російської Федерації, Сербії, Словенії, "Колишня Югославська Республіка Македонії", Туреччини, України та Великої Британія.

Зазначимо, що у Раді Європи цього тижня розглядають виконання Україною рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо імплементації урядом України рішення цього судового органу у справі "Гонгадзе проти України". Рішення щодо цієї справи міністри оприлюднять у п'ятницю.

Раніше повідомлялося, що Україна опинилася серед країн з найбільшою кількістю нових справ, зареєстрованих у 2016 році в Європейському суді з прав людини. Це майже вдвічі більше ніж у 2015 році, коли таких справ було 57.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.