Іспанія пропонує Каталонії автономне фінансування замість референдуму

Четвер, 21 вересня 2017, 15:41

Міністерство економіки Іспанії готове обговорити нові моделі фінансування Каталонії з лідерами регіону, якщо вони скасують плани проведення референдуму про незалежність.

Про це заявив міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос, повідомляє El Mundo.

"Якщо плани щодо незалежності скасують, ми можемо говорити. Каталонія вже має значну автономію, але ми могли б говорити про реформу фінансування та інші питання", - сказав де Гіндос.

Регіони Іспанії сплачують податки центральному уряду, після чого вони отримують квоти на охорону здоров'я, освіту та державну інфраструктуру.

Каталонія з населенням 7,5 мільйонів людей отримує приблизно 1,5 мільярда євро на місяць з Мадрида на покриття основних послуг.

Уряд Каталонії давно незадоволений розподіленням фінансування і вважає, що Мадрид має віддавати більше коштів. Де Гіндос вважає, що це питання можна обговорювати.

"У 2012 році ми знаходилися в розпалі кризи, і наша мета полягала в тому, щоб врятувати Іспанію... але тепер ситуація змінилася, ми маємо більше фіскального простору, у нас є відновлення, і це відкриває нові можливості для обговорення", - сказав він. 

Нагадаємо, цього тижня Іспанія взяла на себе контроль над фінансами Каталонії, щоб запобігти використанню коштів для проведення референдуму про незалежність.

Президент Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що уряд Іспанії фактично призупинив автономію Каталонії і ввів надзвичайний стан в регіоні.

Як повідомлялося, тисячі людей вийшли на вулиці кількох міст Каталонії, щоб висловити підтримку референдуму про незалежність та вимагати звільнення затриманих каталонських чиновників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.