Климпуш-Цинцадзе: Аналіз освітнього закону Радою Європи повинен зняти маніпуляції

Вівторок, 26 вересня 2017, 13:49

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявляє, що аналіз мовної статті освітнього закону Радою Європи повинен зняти маніпуляції сусідніх країн щодо прав національних меншин.

Про це вона сказала журналістам на брифінгу, повідомляє УНІАН.

Зазначимо, що коментар віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе був зроблений до того, як була оприлюднена офіційна заява міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто, згідно із якою уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

"Що стосується освітньої реформи. Я дуже тішуся, що президент України підтримав і підписав закон про освіту. Я би хотіла бачити набагато менше емоцій з боку наших партнерів і колег з різних країн, насамперед прикордонних, і маніпуляцій з їхнім поданням інформації стосовно того, що в нас нібито звужуються права національних меншин", - наголосила Климпуш-Цинцадзе.

Вона підкреслила, що українських партнерів виключно турбує сьома стаття мовного закону.

"Я переконана, що виконання цієї мовної статті власне розширить можливості представників національних меншин. Тому що, якщо представники національних меншин закінчують школи в Україні без знання державної мови, то в них дуже сильно обмежена як можливість взагалі здобуття роботи, яка в той чи інший спосіб пов'язана з взаємодією з державою, не обов'язково бути державним службовцем. Можна бути бухгалтером і не вміти заповнити документи, або керівником підприємства", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

У зв'язку з цим, віце-прем'єр наголосила, що новий закон про освіту створює додаткові можливості для самореалізації представниками нацменшин в Україні.

"Я переконана, що аналіз Радою Європи і цієї мовної статті, і надана нами інформація щодо того як ми бачимо імплементацію цього законопроекту в реальних механізмах, мали би зняти ті претензії, які штучно як на мене, абсолютно штучно, і абсолютно занадто емоційно створюються нашими партнерами як в Угорщині, так і в Румунії, чи в Греції", - заявила Климпуш-Цинцадзе.

Раніше повідомлялося, що Україна висловила готовність направити на експертизу Ради Європи мовну статтю освітнього закону.

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте на "ЄвроПравді": "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.