Ар'єв: Реакція Угорщини на закон про освіту – шантаж, але Україні є чим відповісти

Вівторок, 26 вересня 2017, 15:01

Україна готова до дзеркальних заходів щодо Угорщини, якщо Будапешт блокуватиме будь-які ініціативи щодо зближення України і Європейського Союзу.

Про це заявив глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми по-сусідськи з ними взаємодіяли. Якщо вони не хочуть взаємодіяти по-сусідськи, наприклад, у Раді Європи, кількість українських делегатів утричі перевищує кількість угорських, і ми можемо вплинути на остаточне Рішення щодо Угорщини також. Якщо вони вдаються до шантажу, а не до спокійних переговорів, це ненадійне партнерство",- сказав Ар'єв.

Він зазначив, що прагнення цієї країни блокувати зближення ЄС і України робить Угорщину ненадійним партнером для всіх.

Однак за його словами, Україні є чим відповісти на погрози Угорщини. За словами Ар'єва, Україна має відповідні важелі, а зростання націоналістичних настроїв в Угорщині давно непокоїть ЄС, що б'є також по іміджу цієї країни в Євросоюзі.

"Те, що робить Угорщина, - це шантаж, тому в цьому випадку ми діятимемо дзеркально щодо Угорщини, якщо вони робитимуть таке щодо нас", - сказав Ар'єв.

Він додав, що варто також дочекатися висновків Венеціанської комісії щодо мовної статті закону про освіту, а доти все, що відбувається - лише політичні змагання.

За словами Ар'єва, до отримання висновків Венеціанської Комісії також немає сенсу в дебатах у Раді Європи, на яких наполягає Румунія.

Що стосується реакції Польщі на цей закон, нардеп сказав: "Я не чув, щоб вони створювали проблеми".

Нагадаємо, сьогодні на сайті Міністерства закордонних справ Угорщини з'явилася заява, згідно з якою угорський уряд має намір блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною в зв'язку з підписанням президентом України Петром Порошенком закону "Про освіту".

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статті на "ЄвроПравді": "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.