Перевірки на кордонах Шенгену можна буде вводити терміном до 3 років - ЄК

Середа, 27 вересня 2017, 14:31

Європейська комісія запропонувала низку заходів для зміцнення Шенгену, а також для більш ефективної та справедливої політики міграції та надання притулку в ЄС.

Про це повідомляє сайт ЄК.

"Незважаючи на те, що в більшості випадків існуючі правила щодо тимчасового відновлення контролю на внутрішніх кордонах виявилися достатніми, терміни, передбачені законодавством, не завжди можуть бути достатніми, коли держави-члени стикаються з серйозними загрозами громадському порядку або внутрішній безпеці", - йдеться в повідомленні.

У зв’язку з цим Єврокомісія пропонує внести зміни до двох статей Шенгенського кодексу, згідно з якими відновлення контролю дозволяється на термін до одного року (замість шести місяців).

Одночасно з цим запроваджуються суворі процедурні гарантії, включаючи зобов'язання держав-членів оцінювати, чи можуть альтернативні заходи ефективніше вирішувати виявлену загрозу.

Згідно з сьогоднішніми пропозиціями, держави-члени також зможуть продовжити контроль, якщо одна й та ж загроза збережеться протягом одного року, а також, якщо будуть введені відповідні виняткові національні заходи, такі як надзвичайний стан, для подолання цієї загрози.

Продовження контролю вимагатиме рекомендації Ради ЄС, яка повинна буде враховувати висновок Єврокомісії, та суворо обмежуватиметься 6-місячними періодами з можливістю пролонгації не більш ніж тричі і максимально до двох років.

Як відомо, Німеччина, Данія, Австрія, Швеція та Норвегія відновили прикордонний контроль у 2016 році, щоб впоратися з величезним потоком мігрантів. Термін дозволу на ці перевірки завершується 11 листопада.

Єврокомісія раніше заявляла, що не має наміру давати дозвіл на продовження прикордонного контролю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.