ЄС: Київ має врахувати думку "Венеціанки" при імплементації закону про освіту

Четвер, 28 вересня 2017, 14:41

Україна має враховувати думку Венеціанської комісії при імплементації закону про освіту.

Про це заявила представниця Єврокомісії Майя Косьянчич на щоденному брифінгу у Брюсселі.

"У спілкуванні з українською владою ми завжди підкреслюємо, що національне законодавство має співвідноситися з міжнародними зобов’язаннями України, особливо якщо йдеться про рамкові конвенції Ради Європи щодо захисту національних меншин" - сказала вона.

Косьянчич нагадала про попередні висловлені Венеціанською комісією думки, в яких сказано, що роль української мови як державної і мов нацменшин та регіональних мов має бути ретельно збалансована.

"В цьому контексті ми взяли до уваги наміри української влади звернутися з цим питанням до Ради Європи. І ця оцінка повинна бути врахована при імплементації законодавства про освіту" - наголосила вона.

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Верховна рада ухвалила цей закон 5 вересня. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє України" та "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.