Ердоган пропонує обміняти затриманого у Туреччині пастора США на Гюлена

Четвер, 28 вересня 2017, 15:19

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував звільнити затриманого пастора США в обмін на екстрадицію мусульманського проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в невдалому військовому перевороті минулого року.

Про це повідомляє Reuters.

В Туреччині з моменту невдалого перевороту було затримано тисячі людей, в тому числі американського християнського місіонера Ендрю Брансона, який був пастором у маленькій церкві в Ізмірі на західному узбережжі Туреччини.

Брансон перебуває в ув'язненні із жовтня минулого року. За даними турецьких ЗМІ, звинувачення проти нього включають членство в мережі Гюлена, яку турецький уряд вважає терористичною організацією.

Сполучені Штати заявляють, що Брансон незаконно ув'язнений, та закликають звільнити його.

Ердоган під час виступу перед поліцейськими у президентському палаці в Анкарі заявив: "Вони кажуть: "Віддайте нам пастора". Але ви також маєте одного пастора. Віддайте його (Гюлена. - Ред.) нам".

"Тоді ми постараємося віддати його (Брансона. - Ред.) вам", - додав він.

"Пастор, який у нас, перебуває під слідством. А той, що у вас (США. - Ред.), живе у Пенсильванії. Ви можете віддати його легко. Ви можете одразу ж віддати його", - заявив Ердоган.

Нагадаємо, Туреччина домагається у США екстрадиції Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара підозрює в організації спроби державного перевороту в липні 2016 року.

Гюлен живе в добровільному вигнанні у США. Опозиційний проповідник обіцяв повернутися до Туреччини, якщо міжнародне розслідування доведе його вину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.