Словенія: було б "дуже весело", якби Хорватія приєдналася до Шенгену

Вівторок, 5 вересня 2017, 12:49

Словенія вважає, що Хорватії не може приєднатися до Шенгенської угоди, поки не будуть врегульовані спірні територіальні питання між двома країнами.

Про це заявив державний секретар МЗС Словенії Ізток Мірочіч, повідомляє Euractiv.

"Для країни вступ до Шенгенської угоди буде дуже смішним, коли ми не знаємо, який кордон дійсний - кордон, визначений міжнародним рішенням, або кордон, який Хорватія каже, що це кордон", - сказав Мірочіч.

"Верховенство права означає також повагу до міжнародного права", - сказав він, додавши, що його країна також не була задоволена арбітражною угодою, яку він назвав "збалансованою", і яка не є ні в Словенії, ні в інтересах Хорватії.

Однак він не підтвердив, що Словенія пропонує застосувати право вето на приєднання Хорватії до Шенгенської угоди. Це рішення вимагає одностайності. "Я цього не сказав", - відповів він.

Дипломат визнав, що словенські представники "помилялися" під час судового процесу, але це, на думку суду, не дало Хорватії права виходити з процесу.

"Ми очікуємо, що Хорватія буде поважати більш широке регіональне середовище", - повторив він.

Хорватія є країною-кандидатом на вступ до Шенгену з 2011 року. Країну-кандидата, як правило, просять вирішити територіальні суперечки з сусідами, щоб уникнути того, що їхні двосторонні проблеми спричинять проблеми для ЄС.

Нагадаємо, Арбітражний суд в Гаазі виніс рішення щодо спору між Хорватією та Словенією довкола морського кордону у Піранській затоці на півночі Адріатичного моря, який ведеться з 1991 року. 

Суд віддав Словенії близько 75% вод Піранської затоки, як того і просила Любляна. У Хорватії назвали рішення суду заангажованим, відмовившись його виконувати.

Детальніше читайте у статті: "ЄС отримав територіальну суперечку: чому Хорватія не визнала рішення Гаазького суду"

Читайте також: До загострення готові: Хорватія та Словенія підвищують ставки в суперечці щодо морського кордону

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.