Словенія заблокує вступ Хорватії до Шенгену через територіальний спір - ЗМІ

Вівторок, 5 вересня 2017, 13:36

Словенія може подати позов до Суду ЄС проти Хорватії і зрештою заблокувати її вступ до Шенгенської зони в разі невиконання Загребом рішення щодо територіального спору в Піранській затоці.

Про це йдеться у статті "До загострення готові: Хорватія та Словенія підвищують ставки в суперечці щодо морського кордону".

На виконання рішення Гаазького арбітражу відводиться шість місяців, однак Хорватія не вжила жодних кроків для його втілення.

"Поки що невідомо, які саме кроки Словенія має намір здійснити для "одностороннього втілення арбітражного вердикту"…Нині на порядку денному – позов проти Хорватії до Суду ЄС у Люксембурзі та блокування Словенією членства Хорватії у Шенгенській зоні. На щастя, силових дій Любляни в оприлюднених планах немає", - йдеться у статті.

Словенські ЗМІ оприлюднили неофіційні плани уряду щодо примусу Загреба до виконання рішення арбітражу.

За інформацією словенського видання Vecer, прем’єр країни Міро Церар 4 вересня провів зустріч з віце-президентом Єврокомісії Франсом Тіммермансом і заявив, що Словенія незадоволена недавніми відповідями хорватської сторони, "які багато не обіцяють".

"Я також дуже чітко дав зрозуміти, що якщо в найближчим часом не буде спільної імплементації, Словенія буде діяти так, як зможе", - сказав Церар.

Прем’єр не став коментувати конкретні кроки, але ЗМІ вважають, що йдеться про позов до Суду ЄС в Люксембурзі і блокування вступу Хорватії до Шенгену.

Хорватія з 2011 року є країною-кандидатом, але для приєднання до угоду необхідне одностайне рішення всіх країн-членів.

Хорватія має територіальні суперечки різного масштабу та змісту з усіма сусідами, окрім Угорщини, а тому не хоче створювати прецедент із добровільною відмовою від своєї території.

Якщо Хорватія поступиться у прикордонному спорі зі Словенією, це цілком може підштовхнути до агресивніших дій Сербію, яка намагається пересунути межу на Дунаю.

Це також зробить більш впевненими в собі боснійців, що намагаються перешкодити будівництву Хорватією моста через Неумську затоку, що є єдиним виходом Боснії і Герцеговини до моря.

Це також примусить Чорногорію замислитися стосовно морських та сухопутних кордонів біля хорватського півострова Превлака в Которській бухті.

Читайте також: "ЄС отримав територіальну суперечку: чому Хорватія не визнала рішення Гаазького суду"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.