Армія Сирії прорвала кількарічну блокаду бойовиків ІДІЛ у місті Дейр-ез-Зор

Вівторок, 5 вересня 2017, 16:51

Сирійська урядова армія прорвала облогу у місті Дейр-ез-Зор, яке було оточене бойовиками "Ісламської держави" понад три роки.

Про це повідомило сирійське інформагентство SANA.

Сирійська армія і її союзники, підтримувані російською авіацією, у вівторок прибули на базу 137-ї бригади сирійської армії на західній околиці міста.

База була одним з небагатьох районів, який досі контролювався сирійськими військами, але знаходився в облозі.

Агентство повідомило, що підрозділи армії Асада провели військові операції під інтенсивним повітряним прикриттям, завдяки якому вдалося прорвати облогу.

Повідомляється, що під час наступу військово-повітряні сирійські сили знищили конвой, в тому числі 10 автомобілів ІДІЛ, на південному заході міста, і склад боєприпасів в селі на захід від Дейр-ез-Зор.

Крім того, були знищені позиції бойовиків навколо бази поблизу університету Аль-Джазіра і нафтового родовища  Аль-Таім.

Агентство AFP повідомляє, що в обложене місто увечері почнуть надходити вантажі з їжею і ліками.

Місто Дейр-Ез-Зор - столиця багатої нафтою однойменної провінції, що межує з Іраком. Після початку конфлікту в Сирії в 2011 році повстанські групи та джихадисти захопили частини провінції та її столиці.

В 2014 році бойовики "Ісламської держави" захопили територію, що перебувала під контролем опозиції і поступово оточили місто.

До січня 2015 року джихадисти захопили частину міста та оточили урядові сили та цивільних в решті районів разом з ключовим військовим аеропортом та базою на його околицях. Урядовим силам тоді вдалося втримати аеропорт та кілька сусідніх південних кварталів, а також частину півночі міста та базу 137-ї бригади, що знаходяться за межами міста.

Відновлення контролю над провінцією забезпечить режиму Башара Асада доступ до ключових нафтових родовищ та припинить залежність від імпорту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.