Згода росіян на миротворців на Донбасі не зніме з них санкцій - Порошенко

Четвер, 7 вересня 2017, 11:51

Робота над ініціативою про розміщення миротворчої місії ООН на території окупованого Донбасу не є підставою для скасування санкцій проти Росії.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час щорічного послання до парламенту.

"Санкції мають залишатися чинними до повного відновлення суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України через виконання мінських домовленостей", - наголосив президент.

Порошенко підкреслив, що Україна виступає за розгортання повноцінної миротворчої місії на всьому Донбасі.

"Місія повинна мати на меті не консервацію російської окупації, ... а забезпечення тривалого миру в ОРДЛО та повне відновлення територіальної цілісності нашої держави", - заявив Порошенко.

Він наголосив, що майбутня місія ООН має бути розміщена також на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону.

Крім того, президент виключив участь у місії представників країни-агресора чи сторін конфлікту. Він наголосив, що жодного узгодження з російськими бойовиками параметрів майбутньої участі місії ООН іти не може.

Порошенко нагадав, що ініціатива розміщення миротворчої місії буде обговорюватися на Генеральній асамблеї ООН.

"За півтора тижні я вирушаю до Нью-Йорка на Генасамблею ООН і впевнений, що спільними зусиллями, за допомогою міжнародних партнерів, передусім Німеччини, Франції та США, ми обов’язково встановимо мир", - резюмував президент.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін заявив, що розміщення миротворців ООН може бути лише на лінії розмежування на Донбасі для забезпечення безпеки співробітників ОБСЄ.

В МЗС України взяли до уваги заяву президента РФ щодо можливості розміщення миротворців ООН на Донбасі та готові опрацьовувати це питання, проте наголосили, що не може бути й мови про присутність росіян на території України під виглядом миротворців.

В уряді Німеччини заявили, що можливу миротворчу місію ООН на Донбасі слід розміщувати на всій території конфлікту, а не лише вздовж лінії зіткнення.

У Держдепартаменті США також вважають, що миротворча місія ООН повинна бути розміщена на всій території конфлікту на Донбасі, а не тільки на лінії зіткнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: