Президент Косова запропонував призначити прем'єром колишнього польового командира

фото
Четвер, 7 вересня 2017, 20:22

Президент Косова Хашим Тачі в четвер висунув кандидатуру колишнього польового командира Рамуша Харадіная на посаду прем’єр-міністра.

Про це Тачі повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Ґрунтуючись на своїх конституційних повноваженнях, я підписав указ, яким Рамуш Харадінай отримав мандат на створення нового уряду Республіки Косово", - написав Тачі.

Кандидатуру Харадіная ще має затвердити парламент. В разі успішного голосування, він матиме 15 днів на формування уряду.

Рамуш Харадінай і Хашим Тачі

Партія Харадіная входить в так звану коаліцію "Військове крило". Вона перемогла на виборах у червні, але не отримала достатньо голосів для самостійного формування уряду і тому домовилася про об’єднання ще з двома партіями.

Протягом декількох місяців альянс, очолюваний президентською Демократичною партією Косова, блокував вибори спікера в парламенті і тим самим перешкоджав формуванню нового уряду. Але сьогодні спікера зрештою обрали і парламент може почати роботу.

Харадінай був командувачем Армія визволення Косова – албанського збройного формування, що відстоювало самостійність Косова від Югославії і боролося з сербськими силами у конфлікті 1998-1999 років.

Харадінай уже був на посаді прем’єра Косова нетривалий час з грудня 2004-го по березень 2005-го.

Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії (МТКЮ) в Гаазі звинувачував його у злочинах проти людяності і порушенні законів та звичаїв війни, але Харадіная виправдали через відсутність переконливих доказів.

У січні 2017 року Харадіная затримали у Франції на підставі ордера на міжнародний розшук від Сербії, яка хоче судити його за воєнні злочини. Однак французький суд не дозволив його екстрадицію до Сербії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.