Єврокомісія проти створення нового розвідувального агентства ЄС

П'ятниця, 8 вересня 2017, 15:01

Створення європейської розвідувальної служби забере занадто багато часу та відволікатиме від термінової роботи, яка зараз направлена на боротьбу з тероризмом.

Про це заявив єврокомісар з питань безпеки Джуліан Кінг, повідомляє EUobserver.

Кінг відзначив, що терористи не будуть чекати до усунення всіх політичних та законодавчих бар'єрів, перш ніж таке агентство може бути засноване.

"Я повинен вирішувати ті проблеми, з якими ми стикаємося зараз. Терористи не чекатимуть, поки ми розглянемо договори, вони не чекатимуть конституційного обговорення в Німеччині", - сказав він.

Кінг зазначив, що ЄС продовжуватиме працювати над широким спектром питань і підготується до "нових завдань", які будуть оголошені наступного тижня головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером.

Заклики до створення нового агентства поновилися на початку цього тижня, коли комісар ЄС з питань міграції Дімітріс Аврамопулос заявив, що воно дозволило б запобігти недавнім терористичним нападам у Бельгії, Франції, Фінляндії, Іспанії та Великій Британії.

Але такі плани часто розглядаються як нездійсненні, враховуючи секретність національних спецслужб та їх небажання ділитися інформацією через побоювання, що будуть розкриті джерела.

У минулому році колишній агент у поліцейському агентстві ЄС Європолі випадково оприлюднив близько 700 сторінок даних про 54 різні поліцейські розслідування.

ЄС має центр аналізу розвідувальних даних, відомий як Intcen, але не має власної розвідки. Велика частина його роботи базується на класифікованих інструкціях, які вони отримують від низки національних розвідувальних служб держав-членів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.