Угорщина блокуватиме вступ Румунії до ОЕСР через спір щодо закриття школи

Субота, 9 вересня 2017, 11:41

Угорщина буде блокувати заявку на членство Румунії в Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) через спір щодо закриття угорської католицької школи в Трансільванії.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Будапешт заявив, що буде протистояти вступу Румунії не тільки в ОЕСР, а й в інших міжнародних організацій.

Дві держави вже давно сперечаються щодо прав великої угорської меншини Румунії, яка проживає в основному в Трансільванії.

Національне антикорупційне управління Румунії порушило кримінальну справу проти двох чиновників міста Тиргу-Муреш, яких звинуватили у створенні угорської католицької середньої школи із використанням підроблених дозволів.

У червні суд наказав закрити школу та заборонити їй починати навчальний рік. Студентам було запропоновано можливість закінчити навчання в різних навчальних закладах, але вони відмовилися, тому що дві з трьох пропонованих шкіл викладають угорською мовою.

"Угорщина розглядає рішення Румунії як напад на Католицьку церкву, на угорську меншину, на постраждалих дітей та сім'ї. Це дуже недружній і дуже серйозний крок від Румунії", - заявив представник  МЗС Угорщини.

Міністерство закордонних справ Румунії у свою чергу заявило, що суперечка угорська сторона безпідставно перевела суперечку у політичну площину.

"Румунська влада шкодує, що ця тема, яка не впливає на право на освіту угорської меншини в Румунії, була використана у виборчій кампанії в Угорщині", - зазначили в МЗС.

Навесні наступного року Угорщина проведе парламентські вибори, і країна надала громадянство великій кількості угорців, які живуть за кордоном.

У 2015 році Угорщина повідомила, що 700 тисяч угорців, що живуть у Трансільванії та у північній сербській провінції Воєводіна, а також на Західній Україні отримали громадянство і тому можуть голосувати на виборах.

Нагадаємо, Словенія не підтримуватиме початок процедури вступу Хорватії до Організацію економічного співробітництва та розвитку через територіальний спір у Піранській затоці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.