Голова комітету бюджетного контролю ЄП звинувачує уряд Орбана у тиску

Субота, 9 вересня 2017, 13:18

Голова комітету бюджетного контролю Європейського парламенту звинуватила угорську владу у політичному втручанні через питання контролю над залізницею в рідному селі Віктора Орбана.

Про це повідомляє EUobserver.

В листі до президента Європарламенту Антоніо Таяні євродепутат і голова комітету Інгеборга Грайсле повідомила, що близький помічник угорського прем'єр-міністра намагався натиснути на неї через майбутній візиту комітету до Угорщини.

Вона сказала, що в двох різних листах прес-секретар угорського прем'єра  Янош Лазар критикував вибір проектів, які комітет планує відвідати пізніше цього місяця.

У центрі суперечки - старовинна залізниця, побудована частково за кошти ЄС у селі Фельчут, де вирос Віктор Орбан. Залізниця коштувала понад 3 млн. євро, і майже 2 млн. євро надійшли з фондів ЄС.

За словами Грайсле, Лазар звинуватив бюджетний комітет у втручанні в майбутні угорські вибори, які відбудуться навесні наступного року. Він запропонував, щоб комітет відвідав інші проекти в селах, якими опікувалися опозиційні політики.

У своєму листі до Таяні Грайсле також написала, що на прохання Лазара посол Угорщини в ЄС 5 вересня закликав її змінити перелік проектів, які слід відвідати, або відкласти весь візит до завершення виборів.

Грайсле сказала, що вона дала чітко зрозуміти послу, що комітет бюджетного контролю "не приймає політичного втручання у те, як він організовує свою роботу".

Комітет з питань бюджетного контролю відвідує проекти ЄС, щоб перевіряти, як витрачаються європейські кошти.

Минулого року Грейсле заявляла, що кошти ЄС не повинні розподілятися між країнами, які не дотримуються законодавства ЄС, в тому числі у питанні розподілу біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.