Ар’єв: генсек Ради Європи відкрито переконує депутатів зняти санкції з РФ

Вівторок, 10 жовтня 2017, 07:36

Народний депутат Володимир Ар’єв, який очолює делегацію України до Парламентської асамблеї Ради Європи, стверджує що генсек РЄ Турбйорн Ягланд почав кампанію щодо повернення представників РФ до сесійної зали ПАРЄ.

Про це він повідомив в ніч на вівторок після засідання політичної групи Європейської народної партії в асамблеї.

"До нас в групу ЄНП прийшов генсек РЄ Турбйорн Ягланд і з відкритим забралом заявив що після відмови Росії робити членські внески, перед організацією два виходи - зберегти цінності або зберегти саму Раду Європи", - розповів Ар’єв.

Я відомо, влітку Росія припинила сплату внесків до бюджету РЄ та попередила що відновить їх лише в разі, якщо отримає гарантії повного зняття політичних санкцій з делегації РФ в асамблеї.

Володимир Ар’єв звинуватив генсека в тому, що той "піддається на шантаж" російської сторони та намагається поступитися принципами організації. За словами депутата, низка делегації пригрозили припиненням роботи в організації в разі анулювання санкцій проти РФ.

"Маємо спробу вищого керівника РЄ переконати піддатися на прямий шантаж. Оскільки без цінностей захисту демократії і прав людини РЄ перетвориться на блабла-клуб по інтересам, я та інші члени української делегації разом з грузинами і литовцями дали жорстку відповідь Ягланду. Ми навіть попередили що в цьому клубі тоді буде нема чого робити", - розповів він.

За інформацією Європравди, Ягланд також відвідував засідання другої за чисельністю політичної групи – соціалістів. Ар’єв підтвердив ці дані. "В групі соціалістів багато хто в вважає що треба здаватися і продати індульгенцію за відновлення фінансування", - стверджує він, не уточнюючи джерело даної інформації.

Речник генсека РЄ  пізніше заявив, що слова про заклики Ягланда повернути росіян через гроші є "повним перекрученням того, що сказав Ягланд". Ягланд наполягає, що рішення про присутність Росії в ПАРЄ було б важливим через (потребу) голосування за керівних посадовців Ради Європи, за Генерального секретаря організації, за Комісара РЄ з пав людини, а також за суддів ЄСПЛ

Як повідомлялося, голова Комітету міністрів РЄ заявив в понеділок, що Росія поставила під загрозу роботу Ради Європи.

Між тем в Росії заявили, що нове рішення щодо внеску РФ у бюджет Ради Європи на 2018 рік залежатиме від того, чи братиме російська делегація повноцінну участь у роботі ПАРЄ.

Європейська правда слідкуватиме за розвитком подій в Страсбурзі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.