В Україні відреагували на заяву Земана про Крим: громадянами і територією не торгуємо

Вівторок, 10 жовтня 2017, 15:18

В Україні відповіли на цинічну заяву президента Чехії Мілоша Земана на сесії ПАРЄ щодо Криму, заявивши, що Україна не буде торгувати своїми громадянами, територією та суверенітетом.

Про це заявила перший заступник голови Верховної ради, член української делегації Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

"Жахливий в своєму цинізмі виступ президента Чехії Земана на сесії ПАРЄ, який активно промотував Путіна, закликав негайно зняти санкції, бо вони не діють і б'ють по ЄС, а не РФ. А Україні він, фактично, порадив домовлятися про фінансову чи нафтогазову компенсацію з РФ за вкрадений Крим. Україна не буде торгувати своїми громадянами, територією, суверенітетом, честю і гідністю. Це не продається", - написала вона.

"Сьогодні ми в Страсбурзі бачили антигавела... Це так сумно - бачити повну політичну деградацію. І так шкода було чеську делегацію, яка почувала себе ніяково і незручно під цим потоком безпринципності і відсутності моралі та принципів", - заявила Геращенко.

"Цікаво, а якби Гітлер запропонував йому компенсацію за анексування Судет, то чи він би погодився? Нагадую, що анексія Судетської області була першим етапом окупації Чехословаччини нацистською Німеччиною перед Другою світовою війною, здійснена 1-10 жовтня 1938 року зі мовчазної згоди Великої Британії, Франції та Італії відповідно до Мюнхенської угоди.

Вся ця історія сильно нагадує ситуацію з Кримом. Так може якщо сусідні країни почнуть анексію Чехії, то вони сторгуються із Земаном за недорогу плату?" - написав на своїй сторінці у Facebook Борислав Береза, один з членів української делегації.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав дати спокій президенту Чехії Мілошу Земану, який зробив скандальну заяву щодо Криму, оскільки він не "режисер" свого виступу, а лише "актор".

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба прокоментував виступ президента Чехії Мілоша Земана на сесії ПАРЄ щодо незаконно анексованого Росією українського півострова, заявивши, що Крим не продається.

Як повідомляла "Європейська правда", під час виступу в Страсбурзі президент Чехії запропонував заплатити Україні та узаконити анексію Криму.

Він також заявив, що настав час зняти санкції з РФ.

Нагадаємо, заява президента Чехії Мілоша Земана про необхідність "купити" згоду Києва на анексію Криму не зустріла обурення представників ПАРЄ, які отримали право на виступ за його присутності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.