Посол: пропозиція Земана узаконити анексію Криму є цинічною і неприйнятною

Вівторок, 10 жовтня 2017, 16:29

Пропозиція президента Чехії Мілоша Земана заплатити Україні та узаконити анексію Криму є цинічною і неприйнятною.

Про це заявив посол України в Чехії Євгеній Перебийніс в коментарі чеському виданню Novinky.

"Ми із занепокоєнням сприйняли заяву чеського президента Земана, який по суті запропонував Україні змиритися з окупацією Криму Росією та отримати від неї якусь фінансову компенсацію", - сказав Перебийніс.

Він зазначив, що пропозиція досить цинічна, тому що Україна в такому разі має змиритися не тільки з втратою своєї території, але також погодитися з тим, що переслідування українців і кримських татар в Криму російськими окупантами триватиме.

"Шкода, що ці слова лунають з боку президента Чехії, яка, на жаль, також мала в своїй історії досвід з окупації і репресій", - додав він.

Посол підкреслив, що подібна пропозиція абсолютно неприйнятна: "Я хотів би перш за все сказати, що Крим є територією України, і це було визнано всім цивілізованим світом, попри те, що хтось хоче переконати світ в іншому. Я хотів би підкреслити, що Україна не торгує і ніколи не торгуватиме своєю територією, Україна ніколи не буде торгувати своїми громадянами та свободою".

Перебийніс також відзначив, що заява Земана суперечить офіційній позиції чеського уряду: "Ми високо цінуємо підтримку уряду Чехії, яке завжди висловлює підтримку територіальної цілісності України і надає допомогу і підтримує нас у нашій боротьбі проти російської агресії".

Нагадаємо, під час виступу в Страсбурзі президент Чехії запропонував заплатити Україні та узаконити анексію Криму.

Він також заявив, що настав час зняти санкції з РФ. Заяви Земана не зустріли обурення представників ПАРЄ, які отримали право на виступ за його присутності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.