Лідер Каталонії підписав декларацію про незалежність, Мадрид готує заходи у відповідь – ЗМІ

Середа, 11 жовтня 2017, 08:41

Прем’єр Іспанії Маріано Рахой вимагатиме від лідера Каталонії Карлеса Пучдемона відкликати декларацію про незалежність регіону під загрозою застосування виняткових заходів, передбачених конституцією.

Про це повідомляє El Pais з посиланням на джерела в іспанському уряді.

Очікується, що уряд Іспанії сьогодні вранці збереться на позачергове засідання, де обговорить подальші кроки у відповідь на проголошення незалежності.

В ніч на середу Рахой провів зустріч з лідером Іспанської соціалістичної робітничої партії Педро Санчесом, вдень він зустрінеться з лідером партії "Громадяни" Альбертом Ріверою. Темою розмов є аналіз можливості активації статті 155 Конституції, яка передбачає призупинення автономії Каталонії.

Активація статті означатиме, що центральний уряд перебере на себе повноваження женералітату (регіонального уряду Каталонії).

Крім того, в уряді не виключають звернення до Конституційного суду з приводу декларації про незалежність.

Як повідомлялося, 10 жовтня глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон заявив про одностороннє проголошення незалежності від Іспанії, разом з головами кількох партій підписавши відповідну декларацію. В той же час він звернувся до регіонального парламенту у Барселоні із закликом відкласти голосування за проголошення незалежності на кілька тижнів заради діалогу з Мадридом.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії.

За інформацією каталонської влади, понад 90% виборців висловилися за незалежність від Іспанії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.