Порошенко: висновки Венеціанки знімуть усі контраверсійні трактування закону про освіту

Середа, 11 жовтня 2017, 13:49

Україна гарантує національним меншинам право на навчання рідною мовою, але вивчення державної мови є обов’язковим.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час виступу на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи.

"Якість освіти визначає майбутнє держави. Ця сфера потребує реформ. Новий закон про освіту дає рівні можливості всім громадянам. Я хочу чітко сказати: рівні можливості для всіх. Знання державної мова необхідне для самореалізації в Україні і цей закон в цьому допомагає", - сказав Порошенко.

Президент зазначив, що Україна готова до діалогу з європейськими партнерами, зокрема, з Угорщиною.

"Ви можете уявити, що 75% учнів, які вчаться у Берегово, не можуть скласти іспит з української мови? Це дискримінація цих учнів. Тут йдеться не про дискримінацію меншин. Ми хочемо, щоб вони вивчили українську, це захист прав цих дітей", - додав президент.

Він наголосив, що водночас закон зберігає право вчитися рідною мовою на необхідному рівні.

"Ми гарантуємо права всіх меншин відповідно до всіх міжнародних стандартів. Я впевнений, що висновок Венеціанської комісії зніме всі контраверсійні трактування і непотрібні підозри. І я впевнений, що ми втілимо всі рекомендації комісії у цьому законі", - додав Порошенко.

Нагадаємо, глава МЗС Угорщини Петер Сіярто під час візиту в Ужгород заявив, що на наступному засіданні Ради ЄС Угорщина ініціює перегляд Угоди про асоціацію між Україною та ЄС через закон про освіту.

Глава МЗС України Павло Клімкін у відповідь заявив, що Київ розглядає перегляд Угоди про асоціацію лише у контексті забезпечення чіткої європейської перспективи України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.