Глава МЗС: істеричною реакцією на освітній закон РФ хоче виправдати окупацію

Середа, 11 жовтня 2017, 16:35

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що істеричною реакцією щодо закону про освіту в Україні, Москва намагається виправдати своє вторгнення в Криму й на Донбасі.

Про це йдеться у статті міністра закордонних справ України Павла Клімкіна в угорському виданні "Мадяр Немзет", текст якої опубліковано на сайті МЗС.

"Хочу зазначити, що найгострішу, можна сказати, навіть істеричну реакцію Закон про освіту викликав у Росії, яка здійснює збройну агресію проти України й веде гібридну війну проти Євросоюзу й усього західного світу. Саме "захистом" російськомовного населення (тобто не тільки українських росіян, але й мільйонів етнічних українців, які внаслідок тривалої русифікації перейшли з рідної на російську мову) Москва намагається виправдати своє вторгнення в Криму й на Донбасі", - заявив Клімкін.

За словами глав МЗС, утвердження державної ролі української мови є для України питанням національної безпеки.

"Разом із тим прошу мати на увазі, що йдеться не про якісь надзвичайні права української мови, а про виправлення колоніальних деформацій. Ми не хочемо нічого, тільки залишити українській мові статус державної, який угорська має в Угорщині, румунська в Румунії чи польська в Польщі. Не більше", - зазначив Клімкін.

Раніше повідомлялося, що глава МЗС України Павло Клімкін закликав тих, хто критикує закон про освіту, тверезо оцінити реальний стан, в якому опинилася угорська молодь в Закарпатті, оскільки незнання української мови означає для угорської громади національну самоізоляцію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.