Клімкін в Угорщині: Україна не прагне позбавити мови угорську меншину

Четвер, 12 жовтня 2017, 15:44

Україна не має наміру асимілювати, позбавити ідентичності чи мови угорську меншину.

На цьому наголосив міністр зовнішніх справ України Павло Клімкін в інтерв'ю угорському телебаченню щодо освітнього закону, українсько-угорських відносин та євроінтеграції.

"Надзвичайно важливо мати відвертий і конструктивний діалог щодо освітнього закону. В першу чергу він - про людей. Україна не має наміру асимілювати, позбавити ідентичності чи мови угорську меншину", - цитує слова Клімкіна речниця МЗС Мар'яна Беца у Twitter.

"Наша мета - забезпечити роль української мови як державної на тому самому рівні, як це забезпечено в усіх європейських країнах, у тому числі в Угорщині", - наголосив Клімкін.

Зазначимо, що сьогодні, 12 жовтня, міністр зовнішніх справ України перебуває з візитом в Угорщині.

Клімкін уже провів зустріч з представниками державного самоврядування українців в Угорщині, а також з лідеркою угорської партії "Політика може бути іншою" Б.Сел.

"Приємно було почути від пані Сел про підтримку європейського і євроатлантичного шляху України", -- написав Клімкін у своєму Twitter.

Нагадаємо, глава МЗС України Павло Клімкін закликав тих, хто критикує закон про освіту, тверезо оцінити реальний стан, в якому опинилася угорська молодь в Закарпатті, оскільки незнання української мови означає для угорської громади національну самоізоляцію.

Як відомо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту". Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": "Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє України

та "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.