Президент подав законопроект про приєднання до конвенції Пан-Євро-Мед

Субота, 14 жовтня 2017, 09:50

Президент Петро Порошенко вніс до Верховної ради законопроект про приєднання України до конвенції Пан-Євро-Мед, яка розширить обсяг безмитного експорту до ЄС товарів, вироблених в Україні.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Законопроект було внесено до Ради 12 жовтня. Текст документа на сайті Ради наразі вудсутній.

Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження (Пан-Євро-Мед) – це інструмент, розроблений Європейським Союзом для співпраці зі своїми торговельними партнерами, а також останніх між собою. Конвенція встановлює уніфіковані правила походження для торгівлі товарами у Пан-Євро-Середземноморському регіоні й, таким чином, дозволяє посилювати економічну інтеграцію та торговельні зв’язки.

Ініціатива Пан-Євро-Мед дозволяє використовувати в товарах сировину чи складові, що походять з країн, які є членами цієї угоди, та експортувати їх як продукцію власного виробництва.

Для повноцінної роботи Конвенції необхідно внести зміни до протоколів щодо правил походження чинних угод про вільну торгівлю, які Україна наразі має з країнами-учасницями Конвенції (ЄС, ЄАВТ, Чорногорія, Македонія, Молдова).

За підсумками 2016 року, експорт України до країн-учасниць Конвенції складає 53% всього експорту нашої держави. З них понад 40% - до країн ЄС, 4,2% - до Туреччини, 3,1% - до Єгипту.

За 6 місяців 2017 року частка українського експорту до країн Пан-Євро-Мед вже складає більше 50%, з них 40% - до країн ЄС.

Раніше повідомлялося, що в уряді сподіваються, що угода Пан-Євро-Мед за оптимістичного сценарію офіційно запрацює для України з 1 січня 2018 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.