КС Молдови: якщо Додон не виконує обов'язки, можна призначити "тимчасового президента"

Вівторок, 17 жовтня 2017, 18:07

Для виконання функцій президента Молдови замість Ігоря Додона може бути призначений тимчасово виконуючий обов'язки глави держави.

Відповідне рішення прийняв Конституційний суд Молдови.

Суд постановив, що відмова Додона затвердити повторно висунутого прем'єром кандидата на пост міністра оборони - це порушення Конституції.

Згідно з рішенням КС, в.о. президента можуть бути спікер Андріан Канду або прем'єр Павел Філіп, зазначає Newsmaker.

Місяць тому уряд Молдови звернувся до КС за роз'ясненнями, що робити в разі, якщо президент повторно відмовляється призначати запропонованого прем'єром міністра.

Додон вже вдруге відхилив кандидатуру Євгена Стурзи, пояснивши, що у того нібито немає необхідного досвіду, і запропонував на цю посаду генерала Віктора Гайчука, який вже очолював оборонне відомство в 2001-2005 роках.

Згідно з рішенням КС, за перестановки в уряді відповідає уряд, і відповідні рішення приймаються самостійно Кабміном. Затвердження президентом кандидата на пост міністра - лише "формальність", і у глави держави немає права накладати вето щодо кандидатів.

При цьому відмова президента затвердити повторно висунутого прем'єром кандидата на пост міністра - це грубе порушення Конституції і може послужити причиною для відставки.

"У зв'язку з цим Суд нагадує, що, діючи в якості тимчасового президента країни, тимчасовий президент здійснює ті ж повноваження, що і діючий президент. Таким чином, спікер парламенту або прем'єр-міністр, виконуючий обов'язки тимчасового президента, видають укази, видані вперше президентом, який навмисно відмовився виконувати свої конституційні зобов'язання", - йдеться в рішенні.

Для призначення тимчасового президента Конституційний суд повинен винести відповідний висновок про те, що чинний президент протягом 60 днів навмисно відмовлявся від виконання своїх обов'язків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.