Угорські депутати не захотіли обговорити освітній закон з українськими депутатами

Понеділок, 2 жовтня 2017, 15:43

Угорська делегація парламентаріїв відмовилася обговорювати з українськими колегами положення закону України "Про освіту".

Про це заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Минулого тижня депутати Верховної Ради, досить велика наша делегація була в Будапешті на форумі, організованому Радою Європи щодо Стамбульської конвенції. Пропонували наші колеги зустрітися з депутатами парламенту Угорщини, щоб обговорити питання закону, підписаного президентом. На жаль, наші колеги відмовилися від такої зустрічі", - розповіла Геращенко на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп у понеділок.

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Верховна рада ухвалила цей закон 5 вересня. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": "Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє Українита "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.