Лідери ЄС схвалили підготовку до другої фази Brexit-переговорів

П'ятниця, 20 жовтня 2017, 13:56

Лідери країн ЄС схвалили підготовку до другої фази переговорів щодо виходу Британії з блоку.

Про це голова Європейської ради Дональд Туск написав у своєму Twitter.

"Висновки щодо Brexit затверджено. Лідери дали "зелено світло" на внутрішню підготовку 27 держав-членів ЄС до другої фази", - написав Туск.

Так, у висновках зазначено, що Європейська Рада вітає прогрес, досягнутий у відношенні до прав громадян.

Лідери країн ЄС також визнали, що стосовно питання Ірландії було досягнуто "певного прогресу", зокрема щодо зближення з принципами та цілями Белфастської угоди (мирної угоди, яка була укладена у 1998 році з метою припинення конфлікту в Північній Ірландії).

У висновках також зазначено, що хоча Велика Британія і заявила, що буде виконувати свої фінансові зобов'язання, взяті під час її членства у блоці, однак вони ще не були перетворені у тверде і конкретне зобов'язання Британії щодо врегулювання всіх цих зобов'язань.

"Ґрунтуючись на цьому прогресі, Європейська Рада закликає продовжувати роботу з метою зміцнення досягнутого взаємодії та просування переговорів, щоб якнайшвидше перейти на другий етап переговорів", - йдеться у висновках.

Нагадаємо, після п'яти раундів переговорів головний переговірник ЄС Мішель Барньє заявив, що Британія та ЄС зайшли в глухий кут через питання фінансових зобов'язань Лондона і виключив початок дискусій щодо майбутньої торгівлі на наступному тижні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.