Рада Європи ініціює спецпроцедуру проти Азербайджану через невиконання рішення ЄСПЛ

Четвер, 26 жовтня 2017, 11:31

Комітет міністрів Ради Європи офіційно повідомив Азербайджану про свій намір почати судові дії, пов'язані з імплементацією рішення Європейського суду з прав людини у справі "Ільгар Мамедов проти Азербайджану".

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради Європи.

У травні 2014 року ЄСПЛ постановив, що арешт та тривале затримання політичного опозиційного діяча Мамедова порушують кілька статей Європейської конвенції з прав людини.

Зокрема, суд визнав, що фактичною метою його переслідування та затримання було покарання за критику влади у порушення статті 18 Конвенції. На сьогодні суд встановив порушення статті 18 у п'яти справх, і у всіх цих випадках, крім справи Мамедова проти Азербайджану, заявники були звільнені. Більше трьох років Мамедов залишається у в'язниці.

Комітет міністрів сьогодні уперше в своїй історії ухвалив рішення розпочати процедуру, запроваджену в 2010 році, згідно з якою справа може бути повернута до ЄСПЛ, щоб вирішити, чи є її невиконання ще одним порушенням конвенції.

У сьогоднішній тимчасовій резолюції Комітет дав Азербайджану час до 29 листопада подати свою точку зору в письмовій формі. Тим часом, якщо рішення не буде виконано, додаткова тимчасова резолюція, яка повертає справу до ЄСПЛ, буде представлена ​​Комітету міністрів 5 грудня.

Держави-члени Ради Європи зобов'язані виконувати рішення ЄСПЛ відповідно до статті 46 Конвенції про права людини. Комітет міністрів відповідає за нагляд за виконанням рішень суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.