КС Молдови дозволив змінити назву державної мови у Конституції

Вівторок, 31 жовтня 2017, 12:03

Конституційний суд Молдови дав позитивну оцінку щодо ініціативи депутатів замінити назву державної мови у Конституції з молдовської на румунську.

Про це повідомляє видання Newsmaker.

Судді вважають, що в Основному законі державною мовою повинна вказуватися румунська – так само, як вказано у Декларації про незалежність країни.

Раніше фракція Ліберально-демократичної партії Молдови (ЛДПМ) запропонувала поправку до Конституції, що передбачає зміну назви державної мови з молдовської на румунську.

Головуючий на засіданні суддя Тудор Панциру заявив, що законодавча ініціатива не містить юридичних неточностей і може бути розглянута в парламенті.

Він також зазначив, що запропоновані поправки в Конституції мають "технічний характер", оскільки ще в 2013 році Конституційний суд постановив, що Декларація про незалежність Молдови превалює над Конституцією.

Глава парламентської фракції Ліберально-демократичної партії Тудор Деліу заявив, що "сьогодні був зроблений перший крок у встановленні історичної правди". "Громадяни Молдови говорять румунською мовою", - додав він.

Президент Молдови Ігор Додон заявив, що вважає незаконними спроби легалізувати статус румунської мови, і запропонував провести референдум щодо цього питання.

"Абсолютна більшість корінного населення Молдови вважає, що говорить молдовською мовою", - заявив Додон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.