ЄК подала позов проти Ірландії, яка не стягнула з Apple 13 млрд євро

Середа, 4 жовтня 2017, 13:38

Єврокомісія подала позов до Суду ЄС проти уряду Ірландії в зв'язку з тим, що влада країни затягнула зі стягненням з Apple податкових субсидій на суму 13 млрд євро плюс відсотки.

Про це заявила єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер, повідомляє The Irish Times.

Ірландія до січня поточного року мала стягнути гроші і зберігати їх на депозитному рахунку в очікуванні результатів апеляцій як держави, так і Apple проти первісного рішення ЄС від серпня минулого року.

Однак зараз не очікується, що передача грошей буде завершена до березня наступного року.

"Ми, звичайно, розуміємо, що стягнення коштів у певних випадках може бути більш складним, і ми завжди намагаэмося допомогти. Але державам-членам необхідно домогтися достатнього прогресу для відновлення конкуренції. Ось чому ми сьогодні вирішили передати справу Ірландії в Суд ЄС через невиконання нашого рішення", - сказала Вестагер.

За її словами, Єврокомісія може накласти санкції на Ірландію в зв'язку зі справою Apple.

"Більше року пройшло з тих пір, як Єврокомісія прийняла це рішення, а Ірландія досі не витребувала гроші, навіть частково. У питаннях справедливого оподаткування нам слід діяти швидко", - додала вона.

Уряд Ірландії вже висловив розчарування у зв'язку з рішенням Єврокомісії, назвавши його "абсолютно зайвим".

"Ірландія ніколи не приймала доводи Єврокомісії в рішенні по справі про державну підтримку Apple. Однак ми завжди дотримувалися чіткої позиції: уряд повністю прихильний забезпеченню стягнення нібито отриманої Apple державної підтримки без зволікання і направив істотні ресурси на вирішення цього питання", - йдеться а повідомленні ірландського Міністерства фінансів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.