Польща інтенсивно аналізує питання репарацій від Німеччини – Качинський

Середа, 4 жовтня 2017, 14:10

Лідер польської керівної партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський заявив, що потенційна польська ініціатива щодо вимоги від Німеччини репарацій за Другу світову війну дуже інтенсивно аналізується.

Про це повідомляє Polskie Radio.

На питання, чи його партія "Право і Справедливість" має на меті розпочати переговори з німецьким урядом щодо репарацій, Качиньський заявив, що партія "не виключає такий варіант", але додав, не роз'яснюючи, що "є й інша можливість - це можна зробити через американські суди".

За словами Качинського, наразі питання репарацій перебуває "на рівні парламенту" - була створена парламентська команда для оцінки потенційних репарацій з боку Німеччини.

Однак він висловив думку, що в майбутньому може бути призначено спеціальний парламентський комітет для вирішення цього питання, як це було, наприклад, у Греції.

Глава парламентської команди Аркадіуш Мулярчик заявив, що оцінка потенційної компенсації може триватиме "від шести місяців до року".

Команда планує провести перше офіційне засідання у період 10-13 жовтня, коли пройде сесія нижньої палати парламенту.

Раніше повідомлялося, що бюро юридичного аналізу польського Сейму опублікувало висновок, згідно з яким Польща має законні підстави вимагати військових репарацій від Німеччини.

За оцінками комісії, унаслідок дій Німеччини у зв’язку з Другою світовою війною Польща зазнала збитків на суму 48,8 млрд доларів.

Як відомо, Німеччина відхилила вимогу Польщі щодо нових переговорів про виплату додаткових репарацій за роки Другої світової війни, зазначивши, що ця проблема вже була врегульована в 1953 році.

Читайте також на сайті ЄвроПравди: "Операція "Репарація": чим вимоги Польщі небезпечні для ЄС і для самої Варшави".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.