Тегеран та Анкара заявили, що протистоятимуть дезінтеграції Іраку та Сирії

Середа, 4 жовтня 2017, 16:51

Іран і Туреччина протистоятимуть розпаду Іраку та Сирії та працюватимуть спільно, щоб зменшити напругу в регіоні.

Про це заявив президент Ірану Хасан Рухані в середу після зустрічі з турецьким колегою в Тегерані, повідомляє Reuters.

"Ми хочемо безпеки та стабільності на Близькому Сході. Референдум про незалежність в Іракському Курдистані є фанатичною змовою закордонних країн. Тегеран та Анкара відкидають його (референдум. - Ред.)", - заявив Рухані на спільній прес-конференції з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

"Чого намагається домогтися Курдська регіональна адміністрація Іраку (КРАІ), проводячи референдум? Жодна країна світу, за винятком Ізраїлю, не визнає КРАІ. Рішення, прийняте за підсумками обговорень з "Моссадом", не може і не буде вважатися законним", - цитує агентство Anadolu заяву Ердогана.

"Влада КРАІ прирікає себе на ізоляцію. Рішучість Ірану і Туреччини в цьому питанні зрозуміла. Анкара і Тегеран будуть вести діалог лише з центральним урядом Іраку, а референдум на півночі Іраку є нелегітимним ", - додав він.

Раніше повідомлялося, що Іракський Курдистан проведе президентські та парламентські вибори 1 листопада після проведеного 25 вересня референдуму за незалежність від Іраку.

Як відомо, 25 вересня у курдський автономії Іраку пройшов референдум про підтримку незалежності. Референдум не було визнано ані центральним урядом Іраку, ані іншими країнами.

Читайте також на сайті "ЄвроПравди": "Референдум, що дає шанс ІДІЛ: чому світ не вітає незалежність Курдистану".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.