Трамп наступного тижня розірве ядерну угоду з Іраном - ЗМІ

П'ятниця, 6 жовтня 2017, 11:01

Президент США Дональд Трамп наступного тижня оголосить про припинення міжнародної ядерної угоди з Іраном і заявивть, що вона не відповідає національним інтересам Сполучених Штатів.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на джерела в Білому домі.

Зазначається, що цей крок стане першим в процесі, який може зрештою призвести до відновлення санкцій США проти Ірану.

Очікується, що Трамп виступить з промовою, попередньо запланованою на 12 жовтня, виклавши більш масштабну стратегію протистояння державі, яку США звинувачують у спонсоруванні тероризму і нестабільності на всьому Близькому Сході.

Чиновники попереджають, що плани все ще можуть змінитися, а офіційно Білий дім не підтвердив плани про промову або її зміст.

Трамп має до 15 жовтня проінформувати Конгресу про те, чи виконує Іран вимоги угоди, і чи вважає він, що ця угода є в інтересах національної безпеки США.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп на Генеральній асамблеї ООН заявив, що окрім режиму КНДР, нації мають об'єднатися проти режиму в Ірані.

Трамп назвав "іранську ядерну угоду" найгіршою угодою, підтриманою США.

Ядерна угода була підписана в 2015 році "шісткою" міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і ФРН) і Іраном.

Документ передбачає виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування міжнародних санкцій, а також односторонніх обмежувальних заходів, введених США та ЄС.

США підозрює Іран у порушенні цієї угоди, результатом чого стало прийняття нових санкцій. Ці кроки Тегеран вже оскаржив в Раді безпеки ООН.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.