Посольство Польщі прокоментувало постачання вугілля з окупованого Донбасу

Понеділок, 9 жовтня 2017, 15:51

Співпраця польських суб'єктів господарювання, зокрема, імпорт товарів, що походять з території України, яку контролюють сепаратисти, має відбуватися відповідно до українського законодавства.

Про це йдеться у листі-відповіді посольства Польщі в Україні кореспонденту агенції "Укрінформ" з приводу статті у виданні Dziennik Gazeta Prawna про напівлегальне постачання антрациту з ОРДЛО до Польщі.

"Щодо останніх публікацій про імпорт антрациту зі сходу України МЗС Республіки Польща насамперед наголошує, що Польща незмінно стоїть на позиціях поваги до територіальної цілісності України та не визнає сепаратистських "народних республік" в Донецькій і Луганській областях.

Кожний вид діяльності, співпраці з особами й суб'єктами на названих територіях має відбуватися за згодою та з відома української держави, тому будь-які форми співпраці польських суб'єктів господарювання, в тому числі імпорт товарів, що походять з території, яку контролюють сепаратисти, повинен відбуватися відповідно до українського законодавства", - йдеться у листі.

У посольстві наголосили, що своїми діями Польща багато разів доводила, що є найнадійнішим прихильником України в Європейському Союзі. Багато разів Польща голосувала за накладення санкцій на Росію, яка незаконно анексувала частину території України.

"Одночасно зі свого боку ми серйозно сприймаємо усі повідомлення стосовно нелегальної торгівлі товарами, які походять з територій, тимчасово не контрольованих українською владою", - наголошуються у повідомленні.

У посольстві нагадали, що в 2014 році Євросоюз через анексію Росією Криму та активну участь РФ у конфлікті на Донбасі ввів санкції, які охоплюють: персональні обмеження (заборона в'їзду), фінансові (замороження фондів, інвестиційні обмеження) та обмеження обігу товарів (ввезення і вивезення).

Режим міжнародних санкцій у зазначеному обсязі регулюється окремими розпорядженнями Ради ЄС. Різні розпорядження стосуються України, Криму і Севастополя та Російської Федерації й напряму застосовуються всіма державами-членами ЄС.

У посольстві підкреслили, що обмеження поширюються на осіб, відповідальних за привласнення українських державних коштів або порушення прав людини в Україні, а також відповідальних за дії, спрямовані проти територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України, таким чином вони охоплюють осіб і фірми самопроголошених "республік" з Донбасу.

У посольстві також наголосили, що Міністерство закордонних справ Польщі не є компетентним у сфері низки питань, порушених в статті видання Dziennik Gazeta Prawna на тему імпорту до Польщі антрациту зі сходу України.

Як повідомили раніше польські ЗМІ, антрацит з окупованого Донбасу завдяки російським документам напівлегально потрапляє до Польщі, а прибутки від його продажу потрапляють в тому числі до кишені ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького.

Міністр енергетики Польщі Кшиштоф Тхужевський підтвердив ввезення до його країни антрациту з окупованих частин Донбасу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.