Посол України в Чехії попросив журналістів не плутати росіян на Донбасі з сепаратистами

Понеділок, 9 жовтня 2017, 18:34

Посол України в Чехії Євген Перебийніс попросив чеських журналістів не плутати росіян на Донбасі з сепаратистами, адже відомо, що українську територію зайняла саме російська армія.

Про це ідеться у колонці дипломата для Lidové noviny.

"Я буду чесний: я трохи здивований невтомними зусиллями багатьох чеських журналістів називати тих, хто зайняв український Донбас, "сепаратистами". Хтось стверджує, що це несуттєва дрібниця, але правильна термінологія дуже важлива в таких випадках", - відзначає Перебийніс.

Український посол вказує, що терміни "повстанці" та "сепаратисти" активно використовують російські журналісти, які працюють в умовах, що диктуються Кремлем. "Російський журналіст, якщо він, звичайно, не дисидент, ніколи не напише правду, що російські війська зайняли Донбас", - пише посол.

Втім, між чеськими та російськими журналістами є принципова різниця, наголошує Перебийніс.

"Чому словник чеських журналістів щодо Донбасу викликає у мене подив? Це тому, що в Європі, і особливо в Чехії, на відміну від Росії,достовірна інформація про події на Донбасі відкрита для всіх", - зауважує посол.

За його словами, той факт, що регулярна російська армія розміщується на території України, підтверджують не тільки лідери США та НАТО, але й офіційні представники Чехії.

Посол провів паралель між подіями на Донбасі та окупацією нацистами Чехословаччини, зауваживши, що тоді багато хто говорив про "право на самовизначення", "повстанців" та "сепаратистів", однак було зрозуміло, що Чехословаччина стала жертвою агресії нацистської Німеччини.

"Називаймо речі своїми іменами. Хіба це не справжня суть та місія журналістики?" - резюмував посол. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.