На виборах у Словенії переміг чинний глава держави

Понеділок, 13 листопада 2017, 07:28

У другому турі виборів президента Словенії перемогу здобув чинний глава держави Борут Пахор, набравши більше половини голосів виборців.

Про це повідомляє Reuters.

Після підрахунку 99,9% голосів, за даними виборчої комісії, Борут Пахор набрав близько 53% голосів, його суперник мер міста Камнік Мар’ян Шарец - 47%.

Борут Пахор. Фото: demokracija.si
 

Явка виборців склала близько 42%. Це найнижчий показник на президентських виборах з часу здобуття незалежності Словенією 1991 року.

"Я буду президентом усіх (словенців), я поєднаю людей, ґрунтуючись на речах, які для нас є спільними ", - сказав Пахор після того, як забезпечив собі п'ятирічний мандат. За його словами, він зосередиться на співробітництві, політичній стабільності та безпеці.

Близько 1,7 млн осіб мали право обрати між двома кандидатами, які пройшли до другого туру.

Роль президента у Словенії здебільшого церемоніальна, основну владу має прем’єр-міністр. Але президент очолює армію, а також висуває кандидатів на кілька високих посад, включаючи голову центрального банку.

Пахор, який колись працював моделлю, відомий своїми фотографіями в Instagram, на яких він демонструє виконання офіційних обов'язків, а також участь у різних спортивних заходах.

Його передвиборча кампанія включала в себе 25 днів пішого маршруту, за які він пройшов близько 700 кілометрів, проводячи зустрічі з місцевими жителями.

Він колишній лідер лівоцентристських соціал-демократів і був прем'єр-міністром Словенії з 2008 по 2012 рік, у роки, що призвели до найгіршої фінансової кризи в історії Словенії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.