Угорщина обіцяє тиснути на Київ, навіть якщо "Венеціанка" захистить освітній закон

Понеділок, 13 листопада 2017, 12:54

Позитивне рішення Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту не зніме претензій Будапешта до Києва.

Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, повідомляє "Європейська правда".

"В даному контексті ми не будемо починати марну і філософськи неоднозначну дискусію про міжнародні стандарти захисту прав меншин, адже це – делікатне питання" - сказав він.

За словами Орбана, Угорщина спирається на позицію ЄС, який твердо стоїть на заявах про те, що рівень прав меншин, який вже досягнутий і наданий, не може бути зменшений з жодної причини.

"Цей рівень можна піднімати, але він ніколи не може бути знижений. І незаперечним фактом є те, що новий закон України "Про освіту" являє собою зменшення такого рівня у порівнянні з попередньою ситуацією" - заявив прем’єр Угорщини.

При цьому за словами Орбана, його не обходить, чи є коректними заяви України про те, що вона дотримується міжнародних стандартів.

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Наприкінці вересня міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Повний текст виступу прем’єра Угорщини опублікований в матеріалі Прем'єр Угорщини: мені байдуже, чи відповідає стандартам український закон, питання в іншому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.