Висновки "Венеціанки" будуть враховані, але не змінять закон про освіту – міністр

Понеділок, 13 листопада 2017, 14:10

Міністр освіти і науки Лілія України Гриневич вважає, що висновки Венеціанської комісії з питання статті про мову навчання закону України "Про освіту" будуть враховані при імплементації норми, але не приведуть до зміни самого закону.

Про це вона сказала на брифінгу в понеділок у Києві, відповідаючи на питання про позицію Міністерства закордонних справ Угорщини, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Основною подією на шляху врегулювання цієї ситуації є рішення Венеціанської комісії, засідання буде 8 грудня і орієнтовно 10 грудня мають бути опубліковані рекомендації Венеціанської комісії", - сказала вона.

Гриневич зазначила, що висновки Венеціанської комісії будуть враховані при імплементації закону "Про освіту" та розробці наступних законів.

"Ми можемо відштовхнутися від цих рекомендацій і далі вже імплементувати статтю про мову навчання закону "Про освіту" вже через спеціальний закон, наприклад, "Про загальну середню освіту ", - сказала міністр.

Вона уточнила, що у Верховній Раді недостатньо голосів для внесення змін до статті про мову навчання. "Я не бачу поки перспектив, щоб в залі парламенту ми могли зібрати більшість на внесення змін в цю статтю (про мову навчання - Ред.), тому що при другому читанні закону "Про освіту", саме це (формулювання. - Ред.) статті стало предметом консенсусу", - додала Гриневич.

Нагадаємо, 28 вересня Міністерство закордонних справ України направило закон про освіту на експертизу до Венеціанської комісії.

Нещодавно прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що позитивне рішення Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту не зніме претензій Будапешта до Києва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.