23 країни ЄС узгодили новий пакт про військове співробітництво

Понеділок, 13 листопада 2017, 14:36

Міністри 23 держав-членів Євросоюзу підписали декларацію, в якій повідомляють про свій намір приєднатися до програми "Постійне структурне співробітництво" (PESCO).

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

"Можливість Постійного структурного співробітництва у сфері оборони та оборонної політики була запроваджена Лісабонським договором. Це передбачає можливість того, що низка країн-членів ЄС тісніше співпрацюватимуть у сфері безпеки та оборони", - йдеться у повідомленні.

PESCO дозволить країнам-членам, які бажають і здатні спільно розвивати обороноздатність, інвестувати в спільні проекти або посилювати оперативну готовність і внесок своїх збройних сил.

Документ направлений на адресу Ради ЄС і глави дипломатії спільноти Федеріки Могеріні.

Декларацію підписали Австрія, Бельгія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Кіпр, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Польща, Румунія. Словаччина, Словенія, Іспанія та Швеція. Інші держави-члени можуть приєднатися до програми пізніше.

Рада ЄС тепер має затвердити створення PESCO кваліфікованою більшістю. Це може відбутися на черговому засіданні Ради з питань зовнішніх справ 11 грудня.

Пропозиції для PESCO включають роботу зі створення Європейського медичного командування та мережі логістичних центрів у Європі, створення Європейського центру з реагування на кризові ситуації та спільне навчання військових офіцерів.

Одне з головних завдань проекту - скоротити кількість систем зброї та запобігти дублюванню, щоб заощадити гроші та покращити спільні операції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.