Європарламент готує резолюцію по Польщі щодо загроз верховенству права

Понеділок, 13 листопада 2017, 15:20

Європарламент хоче застосувати проти Польщі положення договору про ЄС, яким підтверджується наявність серйозної загрози верховенству права.

У середу ЄП проведе дебати, а в четвер голосуватиме за відповідну резолюцію, повідомляє RMF24.

"Я переконаний, що резолюцію підтримає навіть близько 500 з понад 700 євродепутатів" - заявив представник групи Європейської народної партії у ЄП. Зазначається, що свою підтримку документу надають представники всіх груп Європарламенту, за винятком консерваторів.

В тексті резолюції серед іншого міститься критика судової реформи у Польщі. Євродепутати закликають президента Анджея Дуду не підписувати нові закони, доки не будуть гарантовані засади незалежності судів.

Крім того, в документі міститься згадка про вирубку лісу у Біловезькій пущі, яку продовжує здійснювати Польща незважаючи на попереднє рішення Суду ЄС.

Також у резолюції євродепутати висловлюють занепокоєння інформацією про стеження за опозицією і активістами громадянського суспільства.

Європарламент також готується закликати польську владу виконати рекомендації Єврокомісії і Венеціанської комісії.

Резолюція розпочне процедуру внесення пропозиції до Ради ЄС щодо визнання загрози верховенству права у Польщі. Потім Рада ЄС має проголосувати за пропозицію більшістю голосів 22 держав.

Однак це не означатиме санкції проти Польщі, які вимагають одностайності. В той же час сама ситуація може стати безпрецедентною. Досі Європарламент застосовував відповідне положення договору про ЄС лише щодо Угорщини, однак пропозиція була зупинена у Раді ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.