Політика ЄС щодо допомоги Лівії у перехопленні мігрантів є нелюдською – ООН

Вівторок, 14 листопада 2017, 13:23

Політика Європейського Союзу щодо надання допомоги лівійській владі в перехопленні мігрантів у Середземному морі та повернення їх до в'язниць в Лівії є "нелюдською".

Про це йдеться у заяві верховного комісара ООН з прав людини Заїда Раада аль-Хусейна.

"Політика Європейського Союзу щодо надання допомоги лівійській береговій охороні в перехопленні та поверненні мігрантів у Середземному морі є нелюдською", - сказав він.

Лівія вже давно є головним транзитним центром для мігрантів, які намагаються доїхати до Європи. В ООН застерігають, що і без того страшна ситуація в Лівії "стала тепер катастрофічною".

"Система утримання під вартою для мігрантів в Лівії повністю зруйнована", - сказав Заїд, додавши, що "міжнародне співтовариство не може продовжувати закривати очі на немислимі жахи, з якими стикаються мігранти в Лівії, і робити вигляд, що ситуацію можна виправити лише через поліпшення умов утримання під вартою".

ЄС та Італія надають допомогу лівійській береговій охороні для перехоплення човнів мігрантів у Середземному морі, у тому числі в міжнародних водах, незважаючи на занепокоєння з боку правозахисних груп, що це призводить до необмеженого утримання мігрантів під вартою та загрожує їм катуванням, зґвалтуванням , примусовою працею тощо.

"Тільки альтернативи затриманню можуть зберегти життя мігрантів та зберегти їх гідність і захистити від подальших звірств", - йдеться у заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.