Трамп і "ядерна кнопка": у Сенаті США обговорили повноваження президента

Середа, 15 листопада 2017, 12:51

Вперше за 40 років конгрес США вирішив розглянути питання про повноваження президента щодо завдання ядерного удару.

Про це повідомляє ВВС.

У вівторок відбулося засідання Комітету зі зовнішніх зв'язків Сенату США, яке отримало назву "Повноваження віддавати наказ про використання ядерної зброї". Востаннє Конгрес обговорював це питання в березні 1976 року.

У серпні нинішнього року Дональд Трамп пригрозив направити на Північну Корею "вогонь і лють, яких світ не бачив", якщо Пхеньян продовжить розвивати свою ядерну програму.

Минулого місяця голова комітету з міжнародних справ, республіканець Боб Коркер, звинуватив Трампа в тому, що він спрямовує США на "шлях до третьої світової війни".

Під час публічних слухань тон задав сенатор Бен Кардін. "Це не гіпотетична дискусія", - підкреслив він.

Кілька сенаторів були стривожені широтою повноважень президента на запуск ядерних ракет.

"Ми стурбовані, що президент настільки неврівноважений, настільки імпульсивний, його процес прийняття рішень настільки безсистемний, що він здатний наказати застосувати ядерну зброю з міркувань, які далеко розходяться з національними інтересами США", - сказав сенатор-демократ Кріс Мерфі.

Одним із запрошених експертів був Роберт Келер, який в 2011-2013 роках очолював Стратегічне командування США. Він сказав, що на своїй колишній посаді він був би готовий виконати наказ президента, але лише в тому випадку, якщо наказ законний.

Якби у нього не було впевненості в законності наказу, він міг би проконсультуватися з власними радниками. За певних обставинах "я б сказав: "Я не готовий діяти", - пояснив Келер.

Інший експерт, професор політології з Університету Дьюк Пітер Фівер, роз'яснив, що наказ президента наказ повинен пройти узгодження "посадових осіб всіх рівнів". Він повинен пройти правову експертизу, бути завізованим міністром оборони і діючими військовослужбовцями.

"Президент наодинці не може натиснути на кнопку, яка запускає ракети", - додав професор.

Одне з ключових питань полягало в тому, чи може сенат, та й взагалі все американське суспільство в цілому, довірити президенту таке рішення, тим більше коли на це треба лічені хвилини, а то й секунди.

У міністра оборони, генералів і юристів буде мало часу для аналізу рішення президента. Тому деякі сенатори, навпаки, підкреслювали, що президенту потрібно в подібних обставинах мати можливість діяти швидко і рішуче.

В кінці слухання сенатори і експерти зійшлися на тому, що ядерний арсенал потрібно модернізувати - про всяк випадок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.