ЄК: Болгарія і Румунія досягли прогресу на шляху до Шенгену, та цього недостатньо

Середа, 15 листопада 2017, 15:38

Болгарія та Румунія досягли значного прогресу на шляху приєднання до Шенгенської зони, однак попереду ще багато роботи.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії за результатами доповіді про прогрес Болгарії і Румунії.

Як зазначається, після вступу до ЄС 1 січня 2007 року у Болгарії і Румунії залишалися слабкі місця у сфері реформування судової системи, боротьби з корупцією і організованою злочинністю (у випадку Болгарії). Ці слабкі місця могли завадити ефективному впровадженню законодавству ЄС, його політик і програм, а також завадити болгарам і румунам користуватися своїми правами як повноцінні громадяни ЄС.

Щоб допомогти Болгарії і Румунії подолати ці невідповідності Єврокомісія запустила спеціальний механізм контролю, в рамках якого веде спостереження за втіленням у життя політичних і судових реформ в цих країнах, реалізація яких є умовою членства в Шенгені.

"Ми побачили прогрес в окремих сферах, однак попереду ще багато роботи" - заявив віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, представляючи доповідь.

В той же час у Єврокомісії відзначили, що Болгарія рухалась швидшими темпами у впровадженні необхідних реформ попри пов’язану з виборами нестабільність, у Румунії ж темпи руху реформ сповільнилися.

Наступну доповідь про прогрес Болгарії і Румунії Єврокомісія має зробити до кінця наступного року.

Єврокомісія піднімає питання про вступ Румунії і Болгарії до Шенгену з 2010 року, однак відповідне рішення вимагає одноголосності серед держав –членів. Такі країни, як Франція, Німеччина, Нідерланди виступають проти приєднання цих країн.

Нагадаємо, 13 вересня президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, виступаючи в Європарламенті, запропонував розширити Шенгенську зону, включивши в неї Болгарію, Румунію і Хорватію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.