ЄС впровадить в Україні систему обміну даних "Трембіта" за естонським зразком

Четвер, 16 листопада 2017, 13:20

ЄС впровадить в Україні систему електронної взаємодії між державними реєстрами "Трембіта" за естонським зразком.

Про це заявили у прес-службі Представництва ЄС в Україні.

Система електронної взаємодії між державними реєстрами "Трембіта" почне працювати в Україні найближчими місяцями.

Її впроваджує консорціум з Естонії та України у співпраці з Державним агентством з питань електронного урядування України.

"Проект включає в себе політичну волю уряду України, кращу експертизу Естонії та України, фінансову підтримку Європейського Союзу, урядів Швеції та Естонії", – зауважила керівник проекту EGOV4UKRAINE, представник Академії електронного урядування Естонії Марі Педак.

За її словами, реалізація електронної системи, до якої Україна йшла довгих 2 роки, дозволить громадянам стати справжніми власниками інформації про себе. Адже люди знатимуть, хто з державних службовців цікавився їхніми персональними даними, коли і з якою метою.

Зазначимо, що система називається X-Road, це естонська розробка. Головна її цінність у тому, що вона забезпечує обмін даними між електронними державними реєстрами різних держорганів у режимі реального часу. Система впроваджена у тому чи іншому вигляді в 60 країнах світу.

Естонія передала X-Road Держагентству з питань електронного урядування 27 жовтня. Після інтернет-опитування 2 листопада держагентство присвоїло українській версії X-Road назву "Трембіта". Детальніше читайте на сайті Економічної Правди: "Прощайте, черги і "коридорна" корупціє! Як одна IT-система змінить Україну".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.