Україна і Польща домовились відновити ексгумацію польських могил

Субота, 18 листопада 2017, 10:09

Україна і Польща погодились зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт польських могил, введення якого стало однією з причин загострення кризи у відносинах.

Про це було домовлено в п’ятницю у Кракові під час засідання консультаційного комітету президентів обох держав, інформує прес-служба президента України.

"Сторони погодились з необхідністю зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт та спільного їх відновлення. У цьому контексті було домовлено провести міжурядову зустріч на рівні віце-прем’єр-міністрів найближчим часом", - ідеться у повідомленні.

Крім того, вони погодились продовжити роботу двосторонньої міжурядової комісії із захисту та повернення культурних цінностей.

Зазначається, що учасники зустрічі підтвердили свою відданість зміцненню стратегічного партнерства між Україною та Польщею.

Також обговорили підготовку до візиту президента Польщі Анджея Дуди до Харкова у грудні цього року.

В зустрічі у Кракові взяли участь заступник глави адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв та державний секретар – керівник канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський.

Зустріч відбулась за дорученням президентів Петра Порошенка та Анджея Дуди.

Як відомо, Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі, зокрема, на кладовищі у Грушовичах під Перемишлем.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам'ятників у Польщі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: