У Німеччині провалилися коаліційні переговори, можливі нові вибори

Понеділок, 20 листопада 2017, 07:41

Блок Ангели Меркель, партії "Зелені" та "Вільні демократи" не домовилися про формування коаліції після місяця переговорів.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Вільна демократична партія" (FDP) в ніч на понеділок оголосила про вихід з переговорів після того, як "досягнуті компроміси знову поставлені під сумнів".

"Краще не керувати, ніж керувати неправильно", - сказав лідер партії Крістіан Лінднер.

Пізніше у Twitter він коротко пояснив рішення своєї партії залишити переговори. "Ми нікого не звинувачуємо в тому, що вони дотримуються своїх принципів, але ми також відстоюємо свої. Ми проголосували за те, щоб змінити поточні тенденції, але ми не змогли досягти згоди", - написав він.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що шкодує про провал переговорів, зазначивши, що вона та її консервативний блок вважали, що вони "перебувають на шляху, з яким ми могли б досягти згоди".

"Я дуже шкодую, з повною повагою до FDP, що ми не змогли досягти взаємної згоди", - сказала вона.

Меркель і надалі залишатиметься виконуючим обов'язки канцлера, але тепер перспективи формування нового уряду залишаються незрозумілими.

Її консерватори можуть провести переговори лише з "зеленими", щоб сформувати уряд меншості.

В іншому випадку, Меркель може спробувати переконати соціал-демократів, які були другою за величиною партією на вересневих виборах, приєднатися до неї, щоб знову сформувати велику коаліцію. Проте, СПДН неодноразово заявляла, що у майбутньому Бундестазі вона буде в опозиції.

Якщо обидва варіанти не спрацюють, то наступного року відбудуться дострокові парламентські вибори.

Меркель сказала, що у понеділок проінформує про провал переговорів президента Франка-Вальтера Штайнмаєра, який має повноваження оголошувати  нові вибори. Це свідчить про те, що варіант створення уряду меншості з "зеленими" малоймовірний і Німеччина може знову піти на вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.