В ЄС кажуть, що саміт СхП – це не інструмент вирішення конфліктів у країнах-членах

Вівторок, 21 листопада 2017, 13:41

В Європейському Союзі вважають, що питання конфліктів, які є на територіях країн-членів "Східного партнерства", не мають бути в центрі дискусії саміту, запланованого на 24 листопада в Брюсселі.

Про це заявив у вівторок високопосадовий європейський дипломат, передає УНІАН.

За його словами, ЄС активно долучений до вирішення конфліктів, підтримує діяльність Мінської групи, зусилля ОБСЄ та "Нормандського формат" у разі, коли мова йде про Україну, та підтримує інші формати, зокрема, щодо Нагірного Карабаху.

"Це процеси, які вимагають нашої уваги. Але у той же час ми не вважаємо, що вони мають бути у центрі дискусії саміту "Східного партнерства". Цей саміт - це не інструмент вирішення конфліктів, це інструмент, щоб обговорити, як ми можемо розвивати та поглиблювати наше партнерство", - сказав європейський високопосадовець.

При цьому він наголосив, що, підтримуючи реформи в країнах, ЄС посилює спроможності країн вистояти в складних ситуаціях.

"Ми намагаємося посилити Україну, коли вона має дуже складний конфлікт та сході країни та анексію Криму, яку ми не визнаємо. Але з нашої точки зору, ці конфліктні ситуації не в центрі дискусії саміту "Східного партнерства", - підкреслив дипломат.

Він також дав зрозуміти, що на порядку денному саміту немає питання обговорення європейських перспектив окремих країн-членів "Східного партнерства".

"Деякі з наших східних партнерів хотіли б, щоб ЄС був більш чітким щодо їхніх майбутніх прагнень. Але я думаю, що їм відомо, що станом на зараз це не є питанням, щодо якого знайдено консенсус", - додав європейський високопосадовець.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.