Американська компанія постачає оборонну летальну зброю Україні з 2016 року

Середа, 22 листопада 2017, 12:20

Компанія із Техасу AirTronic USA, отримавши ліцензію, постачає в Україну гранатомети з 2016 року.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Гранатомет PSRL - це створена у США удосконалена версія радянського РПГ-7.

Головний директор компанії Ричард Вендівер розповідає, що почав співпрацю з Україною два роки тому, і перші поставки гранатометів пішли в Україну у 2016-му році.

"Ми почали постачати наш товар в Україну торік, ми продовжуємо здійснювати поставки донині. Деталі, як і що ми робимо, я не можу про це говорити. Але можу сказати, що ми – у дуже близькій координації з американським посольством, з Державним департаментом, Пентагоном та з українським урядом. Наші системи відправляються під DDTC DSP-5 експортною ліцензією Державного департаменту США", - розповідає Вендівер.

Приватний виробник зброї зізнається, що ліцензію отримати було нелегко.

"Щоб отримати дозвіл, який нам був потрібен, пішло трохи часу через делікатність теми в час переговорів Мінськ-2. Але ці системи не суперечать угодам Мінськ-2. Тим не менше, ми все одно повинні були пройти низку бюрократичних та політичних перепон, щоб отримати нашу експортну ліцензію. І ми пройшли процес заповнення документів".

За словами керівника компанії AirTronic USA, посольство CША у Києві координує дії з Міноборони України, щоб контролювати, як використовується американська зброя в Україні.

Бізнес-контракт також забороняє українським споживачам перепродавати чи експортувати продукцію кампанії.

За словами посла України в США Валерія Чалого, існують відмінності між такими комерційними угодами та військовою допомогою США в Україні.

"Ми очікуємо, що законопроект, який передбачає надання Україні озброєнь летального характеру, що пройшов через Палату представників і Сенат, буде підписаний президентом Трампом, і це до 50 мільйонів фінансування саме на смертоносну оборонну зброю. Рішення ухвалювати президенту Трампу. Але бізнес-поставки це інша тема. Там мова йде про більш потужну оборонну зброю", - сказав він.

Зазначено, що гранатомети компанії AirTronic USA – це також смертоносна зброя, утім вона має обмежену дальність попадання, відтак якщо її використовувати з території України, її снаряд не може подолати лінію розмежування в окупованій Східній Україні. Таким чином американський уряд гарантує, що PSRL використовуватимуть лише з оборонною метою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.